Чому гуде кондиціонер?
|
|
maxmer3 | Дата: Вівторок, 25.03.2025, 06:27 | Повідомлення # 1 |
 Спостерігач
Група: Пользователи
Статус: Offline
| Доброго дня всім! Зіткнувся з проблемою: кондиціонер почав досить голосно гудіти під час роботи. Це не просто легкий шум, який був завжди, а щось схоже на вібрацію або навіть гул, що заважає відпочивати.
Модель у мене спліт-система Mitsubishi Electric, працює вже три роки. Чистку фільтрів проводжу регулярно, зовнішній блок теж перевіряв – начебто все в порядку. Але шум нікуди не зникає, і мені здається, що з часом він навіть став голоснішим.

Можливо, хтось стикався з такою проблемою? Через що це може бути – поломка вентилятора, проблема з компресором чи щось інше? Чи варто викликати майстра, чи є якісь способи перевірити проблему самостійно?
Буду вдячний за поради!
|
|
| |
dimalex00 | Дата: Вівторок, 25.03.2025, 12:22 | Повідомлення # 2 |
 Заглянувший
| Привіт! Так, така проблема буває, і причин може бути кілька. Те, що ти чистиш фільтри – це добре, але гудіння частіше пов’язане не з ними, а з іншими компонентами системи.
Основні можливі причини:
Вібрація зовнішнього блоку – якщо кріплення ослабло або платформа, на якій він встановлений, не рівна, то при роботі компресора створюється гул. Перевір, чи щільно він закріплений.
Знос підшипників вентилятора – коли вони зношуються, то починають створювати неприємний шум. Це поширена проблема в кондиціонерах, які працюють багато років.
Низький рівень холодоагенту (фреону) – якщо фреону недостатньо, компресор працює на підвищених обертах, що може викликати гул або навіть свист.
Засмічення радіатора – якщо теплообмінники зовнішнього блоку забилися пилом або пухом, кондиціонер починає працювати з підвищеним навантаженням. Варто перевірити та почистити радіатор.
Якщо шум з’явився недавно й став голоснішим, то я б радив не відкладати й викликати спеціаліста. Багато майстрів роблять безкоштовну діагностику, а там уже вирішиш, чи варто ремонтувати чи ні.
До речі, а як ви собі вибирали кондиціонери спліт-системи? Бо думаю скоро оновлювати свій і шукаю надійну модель.
|
|
| |
maxmer3 | Дата: Вівторок, 25.03.2025, 18:55 | Повідомлення # 3 |
 Спостерігач
| Те, що гуде кондиціонер, може бути як простою проблемою, так і серйозною поломкою. Якщо це вібрація, то можна спробувати самостійно підтягнути болти кріплення зовнішнього блоку. У мене колись таке було – після підтягування шум зник.
А якщо звук схожий на тріск або гучне гудіння, то це може бути компресор. У моєму випадку в старій Samsung спліт-системі компресор працював на останніх силах і довелося його міняти. Це задоволення не з дешевих, тому перед ремонтом добре було б отримати консультацію майстра.
Щодо вибору кондиціонера, я підходив дуже ретельно, вибираючи спліткондиціонери у магазині https://vencon.ua/ua/catalog/kondicionery-split-sistemy. Вирішальними були такі моменти:
Потужність – щоб вистачало на всю кімнату. Наприклад, для 20-25 м² потрібен кондиціонер із потужністю 2.5 кВт.
Енергоефективність – брав модель із класом A++, щоб не переплачувати за електрику.
Рівень шуму – обов’язково перевіряв, щоб було менше 25 дБ у внутрішньому блоці.
Додаткові функції – обрав Daikin, бо він має хороший інверторний компресор, працює тихо та економно.
Раджу звернути увагу на Daikin, Mitsubishi, Toshiba – у них хороша якість і надійні компресори. Якщо бюджет обмежений, то можна подивитися Cooper&Hunter або Gree – вони дешевші, але теж непогані.
Якщо твій кондиціонер уже працює 3+ роки, можливо, дійсно пора оновлювати техніку. Але спочатку спробуй почистити, підтягнути кріплення і перевірити вентилятор. Сподіваюся, що проблема вирішиться без дорогого ремонту!
|
|
| |