|
Чи правда, що безкофеїнова кава все одно трохи бадьорить?
|
|
| a_sov | Дата: Середа, 08.10.2025, 18:40 | Повідомлення # 1 |
|
Заслужений активіст
Група: Пользователи
Статус: Offline
| Не знаю, чи це мені здається, але коли п’ю безкофеїнову каву інколи відчуваю легкий заряд, як ніби щось “штовхнуло” всередині. Це реально чи мозок обманює себе?
|
| |
|
|
| taras_gamper | Дата: Середа, 08.10.2025, 18:41 | Повідомлення # 2 |
|
Спостерігач
| Насправді декоф містить не 0 кофеїну зазвичай пару міліграмів (наприклад, від 2 до 10 мг) так що в дуже чутливих людей це може трохи стимулювати. Також ефект може бути психологічним: ви очікуєте “кофейний підйом”, тому організм реагує.
|
| |
|
|
| menigorek | Дата: Середа, 08.10.2025, 18:43 | Повідомлення # 3 |
|
Почесний користувач
| У мене таке траплялось: пив декаф, думав “то точно нічого не діє”, але через 20–30 хв ясніша свідомість, більше енергії. В експериментах помітили, що і декоф може покращувати реакцію й настрій, хоч і менш виражено ніж звичайна кава PubMed . Ще прочитав, що у людей, звичних до кави, навіть “ритуал” пиття (аромат, смак, очікування) сам по собі може спричинити фізіологічну реакцію тобто тіло “звикло” до стимулу й реагує навіть без великої дози кофеїну
|
| |
|
|
| taras_gamper | Дата: Середа, 08.10.2025, 18:45 | Повідомлення # 4 |
|
Спостерігач
| Цитата menigorek (  ) У мене таке траплялось: пив декаф, думав “то точно нічого не діє”, але через 20–30 хв ясніша свідомість, більше енергії. В експериментах помітили, що і декоф може покращувати реакцію й настрій, хоч і менш виражено ніж звичайна кава PubMed . Ще прочитав, що у людей, звичних до кави, навіть “ритуал” пиття (аромат, смак, очікування) сам по собі може спричинити фізіологічну реакцію тобто тіло “звикло” до стимулу й реагує навіть без великої дози кофеїну Було в мене кілька варіантів і так іноді “підтягується” настрій навіть від декафу, але це не як з класичною кавою. Якщо вибираєш безкофеїнову каву, зверни увагу на метод декофеїнації (CO₂ чи водяний метод краще, без агресивних розчинників), на сорт і обсмаження (середнє чи світле краще зберігає аромат), і купуй свіжообсмажене зерно. Зберігай герметично, мелій перед варінням, і не перегрій воду (90-94 °C). Якщо хочеш, можу підказати десяток декафів, де саме “легкий заряд” реально відчувається. Ідеальна кава тут: обрати каву без кофеїну на сторінці https://maudau.com.ua/category/kava/kofein=bez-kofeinu дивись ті варіанти, де пишуть про метод декофеїнації, аромат, відгуки обирай “смак оригіналу” з мінімальним кофеїном, і з часом ти зрозумієш, де починається “реальний” заряд, а де просто психологія.
|
| |
|
|