Медвин мій єдиний
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Тестовый раздел » Медвинський тік » Цікаві новини про космос (космос, цікаві новини)
Цікаві новини про космос
kyrylobadaДата: Вівторок, 21.03.2023, 16:05 | Повідомлення # 1
Заглянувший
Група: Пользователи
Повідомлень: 4
Репутація: 0
Статус: Offline
Давно захоплює те, що відбувається дуже далеко — у космосі. Як утворюються зорі та потім еволюціонують у білі карлики, нейтронні зорі та навіть у чорні діри? Як взагалі виник наш Всесвіт та як сформувалися перші галактики? Тому люблю читати новини про космос. Про нові відкриття та дослідження, зроблені університетами та установами на кшталт НАСА, іноді читаю тут: https://ostannipodii.com/c/nauka_ta_tekhnika/kosmos/.
 
andriyluckiyДата: Понеділок, 15.05.2023, 20:46 | Повідомлення # 2
Заглянувший
Група: Пользователи
Повідомлень: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
Астрономи виявили найбільший космічний вибух, спостережуваний досі



За оцінками дослідників, цей величезний вибух приблизно у сотню разів більший за нашу Сонячну систему та, скоріше всього, походить від надмасивної чорної діри.

У жовтні 2022 року астрономи спостерігали найяскравіший космічний вибух за всю історію - гамма-сплеск, відомий як GRB 221009A, який тривав кілька годин. Але хоча цей вибух, можливо, був найяскравішим зі спостережуваних із Землі, астрономи відтоді націлилися на найбільший вибух: AT2021lwx.

У дослідженні, опублікованому на днях у журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, група дослідників із Саутгемптонського університету в Англії описує, як вони натрапили на загадковий вибух, який триває вже понад три роки.

Команда вперше помітила AT2021lwx влітку 2021 року під час пошуку особливого типу наднових, або зірок, що вибухають, - явище, яке провідний автор дослідження Філіп Вайзман описав як надзвичайно гарячу кулю плазми, що розширюється й світиться або вибухає. Чим більший об'єкт, який вибухає, тим більше матеріалу він викидає, сказав Віземан.

Відкриття відбулося всього за кілька місяців після того, як 13 квітня 2021 року вибух було вперше виявлено як перехідний об'єкт на знімках, зроблених Установкою транзієнтів Цвіккі в Каліфорнії - центром, який спостерігає за нічним небом у пошуках об'єктів, що змінюють свою яскравість, щоб визначити космічні події, такі як наднові, комети й астероїди.

Однак Віземан та його команда не відразу прийняли AT2021lwx, оскільки їхній первісний огляд його складу виявив тільки гарячий синій вибух. Рік потому той самий об'єкт з'явився у пошукового алгоритму команди, і цього разу вони знайшли відстань вибуху.

Додано (15.05.2023, 20:46)
---------------------------------------------
Проаналізувавши спектр світла вибуху, дослідники визначили, що він стався на відстані майже восьми мільярдів світлових років.

"Ми виміряли відстань, а потім у нас наче вискочили очі, тому що ми зрозуміли: якщо це так яскраво, як здається на наших телескопах, але це так далеко, значить, реальна внутрішня яскравість має бути просто зашкалюючою", - сказав Вайзман. "Він має бути яскравішим за будь-яку відому наднову".

Вимушена фотометрія пізніше засвідчила, що об'єкт ставав яскравішим принаймні від 16 червня 2020 року під ім'ям ZTF20abrbeie, що незвично для більшості наднових і подій приливного руйнування, оскільки вони зазвичай тривають лише кілька місяців, перш ніж згаснути, сказав Віземан.

Незалежні виявлення відбулися і в інших місцях, наприклад, за допомогою Системи останнього оповіщення про земне зіткнення астероїдів і Панорамного оглядового телескопа та Системи швидкого реагування на Гаваях, а також громадського Спектроскопічного огляду перехідних об'єктів ESO.

Єдиними іншими настільки ж яскравими об'єктами, як AT2021lwx, є квазари - галактичні ядра, які надзвичайно світяться та в яких викиди газу й пилу безперервно падають у надмасивну чорну діру з великою швидкістю. Однак AT2021lwx має мало схожості з квазарами, сказав Вайзман, додавши, що квазари мають характерне світло, яке мерехтить вгору й вниз протягом днів, місяців, років і, можливо, мільйонів років.

Команда також виключила дві інші ідеї, перша - AT2021lwx надто яскрава, щоб статися від вибуху однієї зірки, а друга - неправдоподібна, щоб це була одна зірка, яка впала в чорну діру.

"Щоб отримати стільки енергії, потрібно мати чорну діру, маса якої в 100 мільйонів разів більша за масу Сонця, і це створює проблему, бо зірка, подібна до нашого Сонця, якщо її кинути в чорну діру такого масштабу, не розлетиться на шматки і не викличе світлового шоу. Вона просто буде проковтнута цілком і просто тихо помре, просто зникне", - сказав Вайзман.

Дослідники припускають, що вибух, найімовірніше, стався внаслідок поглинання сплячою надмасивною чорною дірою величезної хмари газу, здебільшого водню, або пилу, що вибилася з орбіти.

За словами Віземана, сферичний диск вибуху, за оцінками, приблизно у 100 разів більший за нашу Сонячну систему.

"І це досить круто, оскільки його температура лише вдвічі вища за температуру поверхні Сонця, що для вибухонебезпечних об'єктів не так вже й спекотно, але все ж це близько 12 000 градусів за Цельсієм", - сказав Віземан.

Команда також відзначила присутність вуглецю та деякої кількості магнію, хоча кисень не виявлено.

"Зазвичай, коли у вас є квазар, які є цими чорними дірами, що постійно заправляються, ви бачите кисень, а ми не бачимо кисню взагалі, що спантеличує", - сказав Віземан. "Тож це те, над чим нам доведеться працювати в найближчі місяці та роки, щоб спробувати зрозуміти цей хімічний склад. Чому тут немає кисню?"

Крім того, дослідники планують провести вдосконалене обчислювальне моделювання, щоб зрозуміти, чи відповідають вони їхній теорії походження вибуху.

"З появою в найближчі кілька років нових установок, таких як Legacy Survey of Space and Time обсерваторії Віри Рубін, ми сподіваємося виявити більше подібних подій і дізнатися про них більше", - сказав Віземан у заяві, що супроводжує дослідження. "Можливо, ці події, хоча і вкрай рідкісні, настільки енергійні, що вони є ключовими процесами в тому, як центри галактик змінюються з часом".

 
Форум » Тестовый раздел » Медвинський тік » Цікаві новини про космос (космос, цікаві новини)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz